Sanofi

Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Het prikkelbaredarmsyndroom is een vaak voorkomende pathologie die de darmen en spijsverteringsorganen aantast.

Mogelijke symptomen zijn:

Het prikkelbaredarmsyndroom is geen specifieke ziekte, maar wordt gedefinieerd door de aanwezigheid van een groep symptomen die aanwezig zijn gedurende een bepaalde periode. Als u niet eerder bent gediagnosticeerd met het prikkelbaredarmsyndroom, moet u een arts raadplegen voor bijkomend advies.

Iedereen kan het prikkelbaredarmsyndroom ontwikkelen, maar u hebt meer kans om het te krijgen als u een vrouw bent. Het prikkelbaredarmsyndroom kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar ontwikkelt zich vaak initieel bij jongvolwassenen en tieners.

Experts weten niet exact wat het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt, maar het is wel bekend dat er bepaalde ‘triggers’ zijn voor deze symptomen. Deze triggers zijn o.a. stress, voeding, hormonen en bepaalde geneesmiddelen omvatten. Wanneer u weet wat uw prikkelbaredarmsyndroom uitlokt, kunt u het helpen beheersen.

Om meer te weten over deze symptomen, kunt u de pagina over het het prikkelbaredarmsyndroom raadplegen.

Stress als trigger

Stress of zich angstig voelen is een vaak voorkomende trigger van symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. Het is niet altijd mogelijk om stress te vermijden, maar het kan helpen als u weet hoe u ermee moet omgaan. Wanneer u zich gestrest of angstig voelt, kan dit een directe impact hebben op uw darmen alsook op uw welzijn. Het is dus erg belangrijk dat u uw stressniveau beheerst, voornamelijk wanneer u het prikkelbaredarmsyndroom hebt.

Voeding als trigger

Het is geen verrassing dat een aandoening die een impact heeft op het spijsverteringsstelsel, wordt beïnvloed door wat u eet. U vindt het misschien vreemd dat het niet voldoende is om gewoon 'gezond' te eten, want zelfs voedingsmiddelen die we als gezond beschouwen, kunnen symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaken. Er zijn enkele vaak voorkomende voedingstriggers van het prikkelbaredarmsyndroom, maar dit varieert van persoon tot persoon. U moet dus de voedingsmiddelen die deze symptomen bij u veroorzaken, identificeren.

Hier vindt u meer informatie en tips.

Vrouwelijke hormonen als trigger

Meer vrouwen dan mannen leiden aan het prikkelbaredarmsyndroom en het wordt soms erger rond de periode dat een vrouw haar menstruatie heeft.

Medicatie als trigger

Als u ijzertabletten, bepaalde pijnstillers of antibiotica neemt, kunnen deze voor maagproblemen zorgen en bepaalde symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaken.

Hoewel u soms een slechte dag kunt hebben en zich rot kunt voelen, zullen er andere momenten zijn waarop uw symptomen mild zijn en kunnen er zelfs maanden voorbijgaan zonder dat u één symptoom ervaart. Iedereen is verschillend en het gaat erom dat u iets vindt dat werkt voor u, en dat u uw eigen leven kunt leiden.
Als u vermoedt dat uw krampen of buikpijn verband houden met een geneesmiddel dat u gebruikt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.