Sanofi

Buikpijn

Buikpijn is een speciaal type pijn die een specifieke behandeling vereist.

"Iedereen is verschillend en het gaat erom dat u iets vindt dat werkt voor u..."

Mijn buikholte begrijpen

Om u de oorzaken van krampen, pijn en ongemak in de buikstreek te helpen begrijpen, willen we uw geheugen even opfrissen over de locatie en de functie van de organen in de buikholte.

Klik op de organen voor meer informatie.

Bovenbuik
1Slokdarm (oesophagus)

Nadat voedsel gekauwd en doorgeslikt is, verplaatst het zich naar onderen toe in een buis, de slokdarm (oesophagus) genaamd. Aan het onderste uiteinde van deze buis, ter hoogte van de verbinding met de maag, bevindt zich een nauwe ring van spieren. Deze ring ontspant kort om het voedsel in de maag te laten, maar is doorgaans stevig gesloten om te verhinderen dat maagzuur terugkeert en de binnenwand van de slokdarm beschadigt.

Bovenbuik
2Maag

De maag houdt de doorgeslikte voeding en vloeistoffen vast, terwijl er krachtige zure verteringssappen worden geproduceerd. Spieren (‘gladde spieren’ genaamd) rond het onderste deel van de maag helpen om de voeding met het maagzuur te mengen waardoor vaste voedingsmiddelen vloeibaar worden en vetten worden afgebroken.

Bovenbuik
3Alvleesklier (pancreas)

De alvleesklier is ongeveer even groot en heeft bijna dezelfde vorm als een kleine banaan en bevindt zich in de bovenbuik, naar de rug gericht, naast de wervelkolom. Deze produceert een heldere spijsverteringsvloeistof die bestaat uit bicarbonaat en enzymen, die in de darmen worden uitgescheiden om voedsel te helpen afbreken. Deze enzymen splitsen eiwitten, vetten en koolhydraten in veel kleinere moleculen, zodat onze darmen ze kunnen absorberen. De alvleesklier produceert ook insuline en andere belangrijke hormonen.

Bovenbuik
4Lever

De lever is de grootste klier van het lichaam en voert een groot aantal taken uit die alle stelsels van ons lichaam beïnvloeden, zoals de spijsvertering door de productie van spijsverteringsenzymen die vrijkomen in de dunne darm. Al het bloed dat de maag en darmen verlaat, passeert door de lever waar het wordt verwerkt. Daarnaast produceert de lever een vloeistof, gal genaamd, die wordt uitgescheiden in de galblaas.

Bovenbuik
5Galblaas

De galblaas is een orgaan dat gal verzamelt. Gal is een bittere, donkere vloeistof die helpt om voedsel te verteren door vetten te emulgeren. Een volle galblaas is ongeveer even groot als een ei. Hoewel de galblaaswand dun is, is deze vervaardigd uit spierweefsel dat sterk genoeg is om de galblaas samen te trekken en de gal in de dunne darm te duwen, wanneer dit nodig is.

Onderbuik
6Dunne darm

De dunne darm is een lange, gespierde buis. De dunne darm van een volwassene is ongeveer 6 meter lang; de dunne darm absorbeert de meeste voedingsstoffen uit voeding. Peristaltiek, de golvende beweging van de gladde spieren, duwt het verteerde voedsel verder. Deze beweging wordt gecoördineerd door een dicht zenuwnetwerk binnen de spierwanden.

Onderbuik
7Dikke darm

De dikke darm absorbeert de voedingsmiddelen uit het verteerde voedsel die niet werden geabsorbeerd door de dunne darm, en verwijdert er ook overmatig water uit. Als de transit onderbroken of vertraagd wordt, kan constipatie optreden. Omgekeerd, bij een te snelle transit in de dikke darm kan het overmatige water niet worden verwijderd, mogelijk met diarree tot gevolg.

Onderbuik
8Nieren

De nieren bevinden zich helemaal achteraan in de buikholte. Zij filteren afvalstoffen uit het bloed. Door middel van osmose extraheren de nieren zouten, zuren en andere ongewenste stoffen uit het bloed. In tegenstelling tot andere organen in de buikholte, vereisen de nieren geen samentrekkende spieren voor het uitvoeren van hun functie.

Onderbuik
9Voortplantingsorganen (vrouwen)

De voortplantingsorganen van een vrouw bevinden zich in de nabijheid en voor het uiteinde van het colon, onder en achter de dunne darm. In de periode tussen de puberteit (ongeveer 10 tot 16 jaar) en de menopauze (ongeveer 50 jaar), produceren de baarmoeder, eileiders en eierstokken geslachtshormonen, en reageren ze op veranderende waarden van dergelijke hormonen in een maandelijkse cyclus. Menstruatie, de maandelijkse bloedingen bij vrouwen, maakt deel uit van de menstruatiecyclus. Een cyclus start op de eerste dag van de menstruatie en duurt gemiddeld 28 dagen. Tijdens de menstruatie kunnen vrouwen krampen in de baarmoeder en omliggende organen in de buikholte ervaren.

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Spijsvertering en buikkrampen

Nu u weet hoe elk van de belangrijkste organen in uw buikholte werkt, willen we u uitleggen hoe krampen, pijn en ongemak in de buikstreek optreden.

 • 1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
 • 7
  8

Gladde spier

Het spijsverteringsproces is over het algemeen zeer complex. De normale spijsvertering hangt ook af van het vermogen van het lichaam om het voedselvolume door het spijsverteringskanaal te transporteren terwijl de componenten zorgvuldig worden gemengd. Dit gebeurt door het samentrekken van een laag gladde spieren die zich over de volledige lengte van het spijsverteringskanaal uitstrekken.

Peristaltiek

De maag, dunne darm en dikke darm hebben allemaal een buitenste laag van gladde spieren. Met behulp van de peristaltiek (ritmische, golvende samentrekkingen) wordt voedsel voorzichtig samengeduwd, afgebroken en doorheen het spijsverteringskanaal geduwd. Het volledige proces vindt plaats zonder dat we er maar hoeven aan te denken. Meer nog, doorgaans voelen we deze zachte samentrekkingen niet eens.

Uit balans

Het spijsverteringskanaal werkt als een gecoördineerd geheel. Het kanaal is erg gevoelig en bepaalde voedingsmiddelen, bacteriën, stress of nervositeit kunnen zorgen dat de beweging van gladde spieren langs het spijsverteringskanaal uit balans raakt. Wanneer dit gebeurt, kunnen de normale samentrekkingen in pijnlijke krampen veranderen. Deze krampen kunnen ernstige pijn veroorzaken en uren of zelfs dagen aanhouden als ze niet worden behandeld.