Sanofi

10 nuttige tips

Als u last heeft van buikpijn of het prikkelbare darm syndroom, dan bestaan er een aantal handige tips om uw klachten te verminderen.

Dit zijn onze 10 handige tips hiervoor:

1Houd een dagboek bij

Dit is de beste manier om vast te stellen wat de triggers van uw symptomen zijn en om u te helpen beslissen wat u eerst wilt uittesten.

2 Achterhaal welke voedingsmiddelen uw symptomen uitlokken

Achterhaal welke voedingsmiddelen uw symptomen uitlokken. Zodra u weet wat uw symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt, weet u welke voedingsmiddelen of dranken u moet vermijden.

3Probeer niet te eten wanneer u gestrest bent

Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan uw spijsverteringsstelsel in de war brengen en opflakkeringen veroorzaken. Probeer om tijd voor ontspanning te vinden en van uw eten te genieten, in plaats van uw maaltijd snel te nuttigen zonder erover na te denken.

4Eet traag en regelmatig

Te snel eten, te veel eten en maaltijden overslaan, kunnen ervoor zorgen dat uw spijsverteringsstelsel in de war geraakt. Tracht zo regelmatig mogelijk te eten. Kleine aanpassingen kunnen soms een groot verschil betekenen. Buitenshuis eten kan, maar u moet wel bewust zijn van de impact die bepaalde zaken op u kunnen hebben en u plant best vooruit. Probeer het gewoon en ontdek wat er voor u werkt.

5Drink verstandig

Ruil frisdrank in voor water en/of andere cafeïnevrije drankjes zoals kruidenthee. Probeer uw gebruik van cafeïnehoudende thee, koffie en cola te beperken tot 3 consumpties per dag of minder. Overdrijf ook niet met alcohol; houd het indien mogelijk bij één of twee consumpties (of zelfs geen). Cafeïne en alcohol zijn beiden triggers voor buikpijn en symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. U hoeft niet altijd ‘nee’ te zeggen, het is gewoon belangrijk dat u weet wat uw symptomen uitlokt en wanneer.

6Verminder uw stressniveau

Probeer wat meer tijd vrij te maken voor uzelf, mediteer of pas een andere ontspanningsmethode toe, mogelijk hebt u dan wat minder last van stress, wat een positief effect heeft op uw symptomen. Als het u allemaal teveel wordt en stress of angst een grote impact op u heeft, ga dan langs bij uw huisarts voor advies.

7Praat erover

Als u advies nodig hebt over hoe u met specifieke symptomen om te gaan praat u best met uw arts. Ga ook zeker langs bij uw huisarts voor een diagnose, als dat nog niet is gebeurd. Vertrouw in vrienden, familie en goede collega’s, zodat ze begrijpen dat u een ‘off-day’ hebt.

8Ontspanningsoefeningen

Beweging kan een uitstekende manier zijn om met uw symptomen om te gaan. Tracht dus wat beweging in uw dagelijkse routine in te plannen. Een yogales is fantastisch of zelfs wat lichte lichaamsbeweging zoals de hond uitlaten, kan helpen.

9Wees voorbereid

Buikpijn en het prikkelbaredarmsyndroom kunnen onvoorspelbaar zijn, waardoor een goed gevuld sociaal leven en weggaan enigszins ontmoedigend kunnen lijken. U kunt dit voorkomen door vooraf te plannen.

Als u uit eten gaat, controleer dan vooraf wat er op het menu staat zodat u zichzelf gerust kunt stellen met iets wat uw symptomen niet zal verergeren.

10Neem medicatie als u moet

Er zijn producten zoals Buscopan® 10 mg omhulde tabletten of Buscopan® Forte 20 mg filmomhulde tabletten, zonder voorschrift te verkrijgen, in de apotheek die kunnen helpen om de buikkrampen en –pijn te verlichten.