Sanofi

Voeding en levensstijl

Wilt u een aantal zaken aan uw eetpatroon en levensstijl veranderen, maar weet u niet goed waar u moet beginnen?

Als u een aantal veranderingen wilt aanbrengen aan uw levensstijl zodat u de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom of buikpijn vermijdt, is het belangrijk dat u dit stap per stap doet. Een verandering is misschien niet de volgende dag zichtbaar, maar als u geleidelijk aan uw gewoonten aanpast aan een tempo waar u zich goed bij voelt, merkt u weldra dat uw lichaam zich aan uw nieuwe routine aanpast.

Voeding:

CONSTIPATIE

Als u last hebt van constipatie, probeer dan vezelrijke voedingsmiddelen in uw voeding op te nemen. Deze voedingsmiddelen kunnen de ontlasting stimuleren.

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn fruit en groenten, bruine rijst, volkorenpasta, volkorenbrood, zaden en haver.

DIARREE

Als u last hebt van diarree, probeer dan voedingsmiddelen in uw voedingspatroon op te nemen die de stoelgang steviger maken, zoals kaas, bananen, rijst, getoast brood, wortelen, aardappelen en yoghurt.

Deze voedingsmiddelen kunnen een bindend effect hebben op het spijsverteringsstelsel waardoor uw ontlasting steviger wordt en u minder vatbaar bent voor diarreeaanvallen.

WINDERIGHEID

Als u last hebt van teveel gas na de maaltijd, probeer dan de hoeveelheid zuivelproducten te verminderen; wanneer u opteert voor een lactosevrije melk en kaas, kan dit de ernst van uw symptomen helpen verminderen. U kunt ook uw consumptie van drankjes met sorbitol en fructose verminderen.

EET OP REGELMATIGE TIJDSTIPPEN

Sla geen maaltijden over, eet elke dag op regelmatige tijdstippen en eet voldoende grote hoeveelheden; dit alles kan helpen om de normale ontlastingsfunctie van uw lichaam te verbeteren en te regelen. Als u last hebt van diarree, kunt u zich beter voelen door vaker kleinere hoeveelheden te eten. Als u echter last hebt van constipatie, kan uw ontlasting verbeteren door grotere maaltijden met vezelrijke voedingsmiddelen te consumeren.

DRINK VEEL

Probeer de opname van vloeistoffen in uw dagelijkse routine te verhogen, en onthoud daarbij dat water de beste keuze is. Verminder het aantal cafeïnehoudende drankjes omdat deze uw darmen soms stimuleren waardoor de symptomen van diarree verergeren, en verminder het aantal suikerhoudende en koolzuurhoudende drankjes die de symptomen van winderigheid kunnen doen toenemen.

Levensstijl

BEWEEG REGELMATIG

Lichte, regelmatige beweging kan uw algemene gezondheid spectaculair verbeteren. U moet niet om de twee dagen naar de fitness te gaan, u hoeft zich enkel te focussen op het verhogen van uw hartslag. Regelmatige wandelingen bij een gestaag tempo, yoga, fietsen en natuurlijk de fitness (als u daar zin in hebt), kunnen allemaal uw hartslag verhogen en de normale cardiofunctie van uw lichaam bevorderen. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te bewegen om uw lichaam een routine te helpen aannemen, maar vermijd sport wanneer u zich slaperig voelt of een uur vóór of na het eten. Beweeg in plaats daarvan op een regelmatig tijdstip wanneer u zich het alertst voelt, en houd een tempo aan dat het beste past bij uw levensstijl. Overdrijf niet.

STRESS AFBOUWEN

Stress is een bekende trigger voor buikpijn en symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. In tijden van stress kunnen de zenuwen die de gladde spier van het colon controleren, uit hun ritme geraken, waardoor de spieren samentrekken en buikpijn veroorzaken. Mensen die last hebben van buikpijn of het prikkelbaredarmsyndroom zijn gevoeliger voor buikpijn als gevolg van stress en het is dus belangrijk om na te gaan hoe u het stressniveau in uw levensstijl kunt verminderen. Naast ademhalingsoefeningen, die de zuurstofconcentratie in het lichaam verhogen en daardoor lichaamsspanning verminderen, kunt u ook yogaoefeningen proberen. Bij yoga wordt de ademhaling gecombineerd met stilstaande oefeningen en oefeningen met beweging.